Temadiskusjon 2

Vi begynner nå med å se på noen spill der vi bruker kunnskapen om kortenes sannsynlige fordeling.

Her er det første:

N/Alle 7 4
7
E K D 8 6 5 4
E Kn 3
E K 9 5 2
D Kn 6
Ingen
D 10 7 4 2

Meldingene har gått:

N                  S

1 ru             1 sp

3 ru             3 NT

pass

Vest spiller ut hjerter fem til Østs konge, toeren tilbake til knekten og esset, og Vest renser fargen med treeren til nieren og damen. Hvordan prøver du å sikre deg dine ni stikk?

Det er åpenbart to måter. Du kan ta kløverfinessen eller satse på ruteren 3-3. Du husker fra forrige artikkel at sannsynligheten for 3-3 fordeling er  ca 36 %, mens det er 50 % sjansen for å finne kongen hos Vest. Dermed gir finessen beste sjanse. Hvis Øst ikke hadde brukt honnør på utspillet, øker sjansen for å bruke ruterfargen en smule. Grunnen er at hvis Vest viser ess, konge i hjerter og samtidig skal ha kløver konge, ville det vært litt større sannsynlighet for at han ville gått inn med 2 hjerter i første melderunde.

Så ser vi på en storeslem:

K 10 8
E 7 6 3
8 7 4
K 5 4
E D Kn 9 3
5
E K Kn
E D Kn 7

Du spiller 7 spar som Syd og får hjerter dame ut til bordets ess. Hva er beste sjanse?

Ruterfinesse med knekten er en 50 % sjanse, og øker bitte litte grann fordi du kan felle singel ruter dame hos Vest. Den andre muligheten er å spille på reverse dummy. Stjel en hjerter høyt i stikk to, spar til åtteren og stjel enda en hjerter. Spar til tieren og stjel siste hjerter. Deretter går du inn på kløver konge, tar ut siste trumf hos motparten, og rutertaperen går på fjerde kløver. Spillemåten er avhengig av at trumfen sitter 3-2, og det gir en sjanse på ca 68 %.