Temadiskusjon 3

Jeg fortsetter med betraktninger om sannsynligheter , odds og hvordan håndtere det. Du har følgende kort å rå over:

S/Ingen 9 5
8 7 3
10 6 4
E K D 6 5
E 7 6 3
E 9 6 2
E K D
4 2

Meldingene er enkle:   S                 N

1 NT            3 NT

pass

Vest spiller ut spar to til kongen, og du overtar.

Sitter kløveren 3-3, er alt over med ti stikk, men sjansen for den fordelingen er bare ca 36 %, mens 4-2 er 48. Hvis motparten spiller fjerde høyeste ut, sitter sparen 4-3. Da kan du like gjerne stikke med en gang, og i lagturnering bør du absolutt dukke den første kløverrunden. I par kan det være litt mer aktuelt å spille kløver fra topp. Spiller motparten norske utspill, er det høyst sannsynlig 5-kort farge hos Vest, og da ville jeg dukke en gang og kommer treeren fra Vest når jeg spiller kløver, dukker jeg, for da er også sjansen for 2-4 i fargen noe større med 5- kort spar hos Vest. Kommer et høyere kort, tror jeg at jeg satser på 3-3.

Så skal vi se på noen fargebehandlinger.

E D 7 3
      N
      S
8 6 5 4 2

Hvis du trenger fem stikk med denne kombinasjonen, må du selvfølgelig ta finesse med damen og håpe fargen sitter 2-2. Trenger du bare fire stikk, kan det lønne seg å ta esset først for å gardere mot singel konge bak, og deretter spille opp mot damen.

Så ser vi på denne:

6 4 3
        N
        S
E K Kn 10 9

Her tar vi først esset eller kongen og deretter finesse.

I denne derimot:

6 5
        N
        S
E K Kn 10 9 3

Her er det bedre å ta finesse direkte. Det er større sannsynlighet for å finne damen fjerde hos Øst enn singel hos Vest.

Jeg gjør oppmerksom på at en må naturligvis i alle sammenhenger ta hensyn til de innkomstmulighter en har og hva en trenger å gjøre i andre farger.