Temadiskusjon 5

Dette blir det foreløpig siste innlegget i serien om odds og fargehåndtering. Du får dette spillet å hanskes med:

S/Alle 6
K 10 3
E 8 6 5 2
K Kn 7 5
      N
      S
E Kn 10 5 4 3
D Kn 9 5
4
E 8

Syd åpnet med 1 spar og endte til slutt i 4 av den sorten. Vest spiller ut ruter konge som du stikker med esset, og med hjerter ess borte, er du avhengig av å klare deg med to trumftapere. Hvordan gjør du det best?

Jeg er ganske sikker på at mange vil spille en spar til ti eller knekt i stikk to, men det fører ikke fram som vi skal se:

6
K 10 3
E 8 6 5 2
K Kn 7 5
D 8 K 9 7 2
8 7 4 2 E 6
K D Kn 9 10 7 3
10 6 3 D 9 4 2
E Kn 10 5 4 3
D Kn 9 5
4
E 8

Vest får for damen, og du kan ikke unngå to tapere til. Den matematisk beste måten å behandle fargen på for å slippe med to tapere, er å spille esset og fortsette med en liten.  Det tar hensyn til honnør dobbel på begge motstanderes hender, mens å ta finesse første runde kun vinner med honnør dobbel hos Øst. Sitter fargen 3-3, spiller det ingen rolle hva du gjør. Spar ess og liten gir deg i overkant av 3 % bedre sjanse, og i det lange løp blir det stikk og poeng ut av sånt.

Denne fargekombinasjonen har du støtt på mange ganger.

3
        N
        S
K D 8 7 6 4 2

Hvis du må ha seks stikk i fargen, har du ikke noe valg. Du må spille fra Nord opp til en av honnørene dine også dukke en og håpe på esset dobbel hos Øst.  Kan du i stedet greie deg med fem stikk, kan det være en god ide å spille liten fra begge hender først. Det tar med seg esset singel hos Vest. Igjen legger du ca 3 % til sjansene dine.

Vi avslutter med denne:

E 8 7 2
      N
      S
D 10 9 4

Når du trenger tre stikk i den fargen, er den beste sjansen å spille tieren og la den løpe. Det er bare feil når Øst har begge honnørene. Det er litt dårligere å spille damen, for da taper du to stikk også hvis Øst viser seg å ha forsynt seg med alle fem utestående kortene i fargen. Du vil kanskje innvende at å spille esset og så liten mot damen er like bra for da får du med deg begge honnørene hos Øst, evt en av dem. Det er riktig hvis du hadde sett alle kortene, men jeg er sikker på mange av dere husker hvor ofte dere har tippet feil når det kommer en liten fra Øst i stikk to!